Dom Marina Držića

 Dubrovnik u 15. i 16. stoljeću ulazi u takozvano “zlatno doba” kada je postao jedan od najvažnijih središta razvoja hrvatskog jezika i književnosti te iznjedrio brojne značajne znanstvenike, umjetnike i pisce svjetskoga glasa. Marin Držić, rođen u Dubrovniku, jedan je od najpoznatijih hrvatskih dramatika i lirika. Držićev životopisnan i pustolovnan način života praćen novčanim poteškoćama i urotničkim pismima razlog su što je Držićeva biografija izazvala brojne hipoteze i polemike.

Spomenik Marinu Držiću smješten je između kazališta nazvanog njegovim imenom i Kneževa dvora. Rad poznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, nakon gotovo četiri desetljeća provedena na jednom od trgova na Babinom kuku, na lapadskom poluotoku, premješten je u povijesnu jezgru Dubrovnika 2008.

Držić je bio organizator kazališnog života u Dubrovniku i tvorac zlatnog desetljeća hrvatskog renesansnog glumišta. Njegovo najznačajnija umjetnička djela, komedije su Dundo Maroje i Skup.

U domu Marina Držića u Dubrovniku, zanimljivom, modernom i audiovizualnom prezentacijom posjetitelje će se upoznati s životom i djelom najvećeg hrvatskog renesansnog komediografa.

Radno vrijeme:
svakim danom 9.00 – 17.00 h
Ponedjeljkom zatvoreno

Leave a Reply