St john fortress

Dubrovačke gradske zidine

Dubrovački zidovi kao obrambeni kameni zidovi izgrađeni oko Starog grada, jedno su od najposjećenijih atrakcija grada Dubrovnika i najprepoznatljivija su znamenitost starog grada pod zaštitom UNESCO-a.

Smatrani jednim od najvećih i najbolje sačuvanih fortifikacijskih sustava iz srednjeg vijeka, zidovi su izgrađeni kako bi zaštitili grad od iznenađujućih neprijateljskih napada. Prve dubrovačke utvrde datiraju iz 7. stoljeća, ali današnji zidovi sagrađeni su u 13. stoljeću, a zatim su sustavno prošireni i utvrđeni do 1660. godine.

Gradske zidine u Dubrovniku variraju po visini i debljini, a na nekim mjestima su visine do 25 metara. Zidovi okrenuti prema moru znatno su tanji (1,5 do 5 metara) za razliku od onih na kopnenoj strani (4 do 6 metara). Cijeli fortifikacijski sustav sastoji se od tri utvrde, dva kuta, šest bastiona, glavnog zida te nekoliko drugih elemenata.

Dubrovnik Old Town

Stari grad Dubrovnik

Kula Minčeta, monumentalna tvrđava iz 14. stoljeća na sjeverozapadnom vrhu, najviša je točka dubrovačkih zidina i pruža spektakularan pogled na grad i na otvoreno more. Na suprotnoj strani, utvrda Revelin koja datira iz 16. stoljeća, gleda preko stare gradske luke i istočnog ulaza u grad, vrata Ploče. U 14. stoljeću tvrđava Sv. Ivana štiti luku sa jugoistočne strane, dok tvrđava Bokar štiti vrata Pile i pruža najbolji pogled na tvrđavu Lovrijenac, tvrđavu koja se nalazi 37 metara iznad razine mora.

Dubrovački zidovi duljine oko 2 kilometra nude spektakularne poglede s predivnim pogledom na Stari grad, more i otok Lokrum. Ovisno o gomili i broju zaustavljanja za fotografiranje, šetnja može trajati od 45 minuta do više od 2 sata. Vođene ture koje izlaze iz vrata Pile dostupne su kako za pojedince tako i za grupe tijekom cijele godine.

Stradun at night

Dubrovačke gradske zidine – ulaznice i radno vrijeme

Ulaznice za gradske zidine mogu se kupiti na bilo kojem od tri dostupna ulaza: na tvrđavi Sv. Ivana, vratima Ploče i vratima Pile. Cijena ulaznice iznosi 150 kn (135 kn za grupe), ali djeca i mladi (od 5 do 18 godina) mogu ih dobiti za 50 kn. Cijena uključuje ulaz u tvrđavu Lovrijenac.

Gradske zidine u Dubrovniku otvorene su:

  • u travnju, svibnju, kolovozu i rujnu od 8:00 do 18:30

  • u lipnju i srpnju od 8:00 do 19:30

  • u listopadu od 8 do 17:30

  • u studenom, prosincu, siječnju, veljači i ožujku od 9:00 do 15:00

Walls of Dubrovnik

Smještaj u Dubrovniku – Srebreno Dubrovnik

Dubrovačka riviera nudi pregršt mogućnosti za vrhunski odmor. Kao jedinstveni izbor za idealan odmor, Vile Srebreno Dubrovnik čini se odličnim odabirom, zahvaljujući odličnoj ponudi smještaja te atraktivnoj lokaciji s pogledom na obližnje dubrovačke otoke.

Vile Srebreno nude luksuzne opremljene i prostrane vile s 4*: Vila Srebrenka, Vila Lovorka i Vila Supetar. Sve tri vile vrhunski su opremljene te pružaju prekrasan pogled na more ili plažu. Ako pak želite bili smješteni u samom središtu mjesta Srebreno, apartmani Srebreno Vas čekaju. Na raspolaganju imate 22 apartmana s modernim dizajnom, okruženi šetnicom punom zelenila,s vega 30 metara od mora.

Ukoliko želite probati dubrovačku gastronomiju, možete posjetiti restoran Sheraton Dubrovnik Riviera Hotela, snack bara Supetar te lounge barova u neposrednoj blizini vila Srebreno Dubrovnik.

Apartments Srebreno

Leave a Reply