Dubrovačke legende: Sveti Vlaho

Godine 971. mletačka je flota ušla u dubrovačke vode i, unatoč prijateljskom predstavljanju, prevarom htjela osvojiti Dubrovnik. Dubrovčanima je u pomoć priskočio sijedi starac sa štapom u ruci koji je s neba poslan kako bi ih upozorio i obranio Grad. Tom je legendom sveti Vlaho postao zaštitnik grada koji se pojavljuje na mnogim kulturnim spomenicima, znamenitostima i pisanim djelima. Važnost ovog sveca za Dubrovnik prepoznao je i UNESCO koji je Festu svetog Vlaha, koja se slavi 3. veljače, svrstao u nematerijalnu baštinu Hrvatske.

Blagdan svih stanovnika

Od početaka proslave blagdana svetog Vlaha, dubrovački i stanovnici okolice posebno se pripremaju za taj jedinstven događaj. Nije bilo vjernika ni građanina koji nije slavio taj dan, bilo u centru grada bilo u vlastitom domu. U vrijeme Dubrovačke Republike uvedena je i takozvana ”Sloboština svetog Vlaha”, razdoblje u kojem su kažnjenici i prekršitelji zakona imali pravo dva dana prije i dva dana poslije blagdana doći u grad, a da ih pritom nitko nije imao pravo pozivati na odgovornost. Inofrmacija pokazuje koliku su Dubrovčani važnost pridavali i danas pridaju ovom svecu. U gradu su na blagdan godinama organizirana mnogobrojna tradiconalna događanja, molitve i procesije od kojih su se mnoga zadržala i do danas, u dugogodišnju nadogradnju prvotnim običajima.

Dubrovački trombunjeri

Kao jedan od posebnih tradicionanih događaja za Festu svetog Vlaha, ističe se procesija koju predvode dubrovački trombunjeri sa svojim trombunima. Festa započinje ispaljivanjem počasnog plotuna na zapadnom ulazu u grad, budući da trombunjeri nikada ne pucaju unutar zidina. Tradicionalna vojna postrojba sastavljena je od počasnih građana, koji imaju veliku čast sudjelovati i predvoditi ovaj jedinstveni događaj. U posebnim odorama, uz tradicionalne dubrovačke nošnje, pružaju prizore koji obilaze svijet i oduševljavaju kulturologe diljem svijeta.

Sveti Vlaho iz Hrvatske

Kada je Festa svetog Vlaha uvrštena u popis nematerijalne UNESCO-ove baštine, Hrvatska je pošta izdala poštansku marku sa slikom ovog sveca. Na taj način turisti, gosti i prijatelji Dubrovnika mogu svojim najmilijima poslati razglednice s likom i djelom štovanog sveca. Uz navedeno, u mnogim suvenirnicama mogu se kupiti suveniri i skulpture sv. Vlaha koji u jednoj ruci drži maketu grada, a drugom  blagoslivlja grad. Gotovo da nema doma u Dubrovniku koji nema sliku ili skulpturu koja krasi ili čuva njihov dom. Posebna tradicionalna priča za poseban osjećaj u ovom gradu opasanom zidinama.

Rezrevirajte hotel u Dubrovniku i budite dijelom ove jedinstvene priče, zbilježite iskustvo fotografijama i zabavite se uz bogat program. Posjet Dubrovniku osigurat će vam mnoštvo dojmova i zauvijek ostati u sjećanju.

Leave a Reply