vaterpolski klub jug

Jug: Vaterpolski klub koji je obilježio Dubrovnik

Pravokutni bazen. Dvije ekipe sa sedam igrača. Četiri četvrtine po osam minuta. Napad traje 30 sekundi, a započinje utrkivanjem po jednog igrača svake momčadi prema lopti u sredini igrališta, odnosno bazena. Ekipe se razliku po boji kapica, a igru kontroliraju dva linijska i glavni sudac. Sada vam je zasigurno već jasno da je riječ o zanimljivom vodenom i ekipnom sportu – vaterpolu. Dubrovačku, hrvatsku i svjetsku vaterpolo priču obilježio je klub Jug, čija se povijest počela ispisivati davne 1923. godine.

Povijest vaterpolskog kluba Jug

Poznati plivač Rudi Reš, davne je 1923. godine, u novoosnovanom sportskom društvu Jug utemeljio vaterpolsku sekciju. Dubrovački mladići zaintersirali su se za ovaj sport koji uključuje plivanje i igru pa je improvizirano igralište na kupalištu Danče uskoro postalo nedovoljno. Bazen i dvorana koja je otvorena puno godina kasnije – 1961. godine u Gružu, bila je dočekana s ushićenjem. Klub je s godinama rastao, razvijao se i nizao uspjehe pa se tako može pohvaliti s prvoplasiranim i drugim mjestima u Ligi prvaka (Euroligi, Kupu prvaka), Europskom superkupu, Kupu pobjednika kupova, Jadranskoj ligi te osvojenim prvim mjestom u Kupu Len 2000. godine. Uz navedene europske uspjehe, Jug je osvajao državne jugoslavenske i hrvatske kupove, a igrači su bili uspješni te se okrunili i medaljama na svjetskim i olimpijskim natjecanjima. Neki od poznatih igrača za koje ste čuli, čak i ako ne pratite vaterpolo, zasigurno su Tomo Boras, Goran Sukno, Alen Bošković, Mile Smodlaka, Sandro Sukno, Maro Joković i drugi od igrača te Veselin Đuho i Emil Nikolić od trenera.

Divlja liga u Dubrovniku

Utakmice vaterpolskog kluba Jug Dubrovčani uvijek rado posjećuju, bilo u samom Gružu bilo na raznim gostujućim putovanjima. Osim što će strastveno navijati za svoj klub, Dubrovčani će uvijek rado i zaigrati ovaj sport pa je tako nadaleko poznata Divlja liga, amatersko vaterpolsko prvenstvo koje se organizira na dubrovačkim plažama (Porporela u staroj gradskoj jezgri, Bellevue u zaljevu podno istoimenog hotela, Danče podno samostanskog kompleksa te mnoge druge izvangradske plaže). Iako amaterska, u Divljoj ligi sudjeluju igrači koji su nerijetko prošli Jugovu vaterpolsku školu, a utakmice prenosi i Dubrovačka televizija.
Ako i sami želite biti dijelom vaterpolske groznice u gradu Dubrovniku, predlažemo da pogledate raspored utakmica koje se održavaju u Gružu te svakako odvojite svoje vrijeme za jedan od energičnijih sportskih događanja. Rezervirajte svoj smještaj u Dubrovniku te se odmorite i dobro zabavite uz utakmicu Juga.

Leave a Reply