trsteno

Kulturna i prirodna baština: Arboretum Trsteno

Davne 1948. godine, na ladanjskom posjedu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, osnovan je Arboretum Trsteno – jedini arboretum na hrvatskoj obali te najstariji arboretum na svijetu. Ako ste rezervirali smještaj u Dubrovniku za ovogodišnje ljetovanje, odvojite jedno popodne i posjetite ovaj jedinstveni spomenik vrtne arhitekture s bogatom poviješću, znamenitostima i egzotičnim biljkama iz raznih dijelova svijeta. Nećete se razočarati…

Egzotično drveće koje su donijeli pomorci

Arboretum Trsteno poznat je po velikoj zbirci sredozemnog i egzotičnog drveća i grmlja koje se prostire na 28 hektara površine. Među mnogobrojnim vrstama možete razgledati hrast medunac, alpski bor i čempres koji će vam činiti hladovinu u vašoj šetnji perivojima te brojne vrste palmi, eukaliptusa, lovora, kaktusa i drugog egzotičnog drveća. Mnogobrojne vrste stigle su s dalekih putovanja na kojima su bili pomorci dubrovačkog kraja, a danas čine bogatu jezgru s jedinstvenom ponudom.

Ljetnikovac iz 15. stoljeća

Uz biljne vrste, arboretum odlikuje i povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem te povijesni neoromantičarski perivoj iz 19. stoljeća. Ljetnikovac se smatra jednim od najljepših dubrovačkih ljetnikovaca, a nastajao je od davnog 15. stoljeća. U sklopu arboretuma nalazi se i barokna fontana nazvana po rimskom bogu Neptunu s nimfama, kao i paviljon-vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na morsko prostranstvo i otoke. Ugodna šetnja, prekrasna priroda i jedinstvena povijesna priča očarat će vas i ostaviti poseban dojam koji ćete nositi sa svog godišnjeg odmora.

”Susjedi me hvale ali se više sviđam zbog voda
Blagog podneblja i obrade zahtjevna gospodara
Putniče, ovo su ti sigurni tragovi ljudi
Gdje je prikladno umijeće usavršilo divlju prirodu.”
(Letak: Arboretum Trsteno, lipanj 2013.)

Udaljen tek 20-ak minuta vožnje

Uz mnogobrojne znamenitosti Dubrovnika koje ćete razgledati pri odmoru u najjužnijem gradu u Hrvatskoj, na svoj popis stavite i Arboretum Trsteno. Udaljen je od Dubrovnika tek dvadesetak minuta vožnje, a možete koristiti redovnu autobusnu liniju između centra grada i Dubrovačkog primorja. Ako još niste, rezervirajte hotel u Dubrovniku i osigurajte odmor iz snova. Ne zaboravite ponijeti najvažniji rekvizit – fotoaparat – budući da ćete ovu ljepotu željeti zauvijek ovjekovječiti prekrasnim fotografijama.

Leave a Reply