Dubrovnik - sv.Vlaho

Svečani blagdanski običaji u Dubrovniku

''Dobar večer, ko j' u kući, pomogo vam svemogući.
Ođe, ođe, na zdravlje van Badnja veče dođe.

Došli smo vam kolendati, badnju veče čestitati.
Mi smo došli s vrh Konala u karoci od gospara.

Otvarajte škafetine, dajte nama beškotine.
Dajte nama bar rogača, da nam grla budu jača.

Ne bojte se da smo pijani jer je Vlaho Sveti s nami.
Neće gospođa neharna biti, kolendarima ne udjeliti.

Oj, djevojko s vrh fumara, nemoj rijet da ni gospara.
Ispred kuće bor zeleni, a u kući gospar sjedi.
(Ispred kuće drvo loza, u kući gospođa koza.)

A sad mi vas Bog veselio, čestito vam Badnje veče, da se veselite
Zdravlje i veselje i duhovno spasenje. Amen.''

izvor: Maja Bošković Stulli 'Pjesme, priče, fantastika'


Dubrovačka kolenda jedan je od najzanimljivijih tradicionlanih običaja koji su se zadržali i u današnje vrijeme, a riječ o čestitanju blagdana na Badnjak i Staru godinu. U prošlosti je posebno bila zanimljiva djeci kada su obilazili kuće i kolendavali pjevajući pjesmicu te prikupljajući darove poput smokvi, naranči, mjendula i drugih blagodati koje su među sobom dijelili. Uz djecu, kolendavaju i grupe odraslih koelndara, pri čemu se obilaze pojedine dubrovačke obitelji te se čestita na građanima na Stradunu.

Običaj se zadržao do današnjih dana, a posebnu svečanu atmosferu upotpunjuje pjesma i glazba mandolina i gitara. Čestitari čine blagdane posebnima, a po zanimljivom običaju je Dubrovnik nadaleko poznat.

“Ispred kuće drvo loza, a u kući gospođa koza”- šaljivi stihovi koje kolendari pjevajui kada domaćin ne otvori vrata i ne počasti kolendare.

Slastice koje očaravaju

Uz svečano raspoloženje koje vlada u gradu unutar zidina, blagadni u Dubrovniku su poznati po ukusnim jelima i slasticama koje Dubrovčanke spravljaju po recepturama starih nona. Jedan od običaja bio je pripremanje tradicionalnog dubrovačkog kruha zvanog ‘luk’ nazvanog prema obliku. U samu sredinu stavljala se svijeća, a kruh je  na stolu stajao od Badnjaka do Sveta tri Kralja. Danas tek rijetke obitelji njeguju ovu tradiciju, ali se i dalje spravljaju bakalar, riba s patatama (krumpirima) i blitvom, zelena menestra te na sam Božić pečenje s patatama. Od slastica se u Dubrovniku za božićne blagdane pripremaju broštualni mjenduli (ušećereni bademi), kotonjata (‘sir’ od dunje), prikle (fritule) te različite vrste torti (poput torte od skorupa).

Rezervirajte smještaj u Dubrovniku

Ako ste se zainteresirali za običaje i ukusne gastronomske delicije te svečano raspoloženje koje vlada na ulicama Dubrovnika, rezervirajte smještaj u Dubrovniku, u obližnjem mirnom i pitoresknom mjestu Mlini gdje su se smjestili Dubrovnik Riviera Hotels. Uživajte u udobnom smještaju, mirnom odmoru i jedinstvenoj ponudi na dubrovačkim ulicama. Dopustite da vas ponese svečana atmosfera i doživite Dubrovnik na poseban način!

Leave a Reply