dubrovnik

Dubrovačka poskočica Linđo

Listopad 2013. godine. Dubrovnik. Stradun. 270 plesača otplesalo je dubrovačku poskočicu poznatu kao ‘linđo’ i ovu nematerijalnu kulturnu baštinu Dubrovnika upisalo u Guinessovu knjigu rekorda za najveći otplesani linđo. Kada je i kako nastala poskočica i ples koji dvjesto godina obilježavaju krajnji jug Hrvatske…

Najpopularniji ples Dubrovnika

U selu Petrače u Župi dubrovačkoj živio je poznati i cijenjeni lijeričar Nikola Lale nadimka ‘Linđo’. Vjeruje se da je upravo njegov nadimak sinonim za današnji naziv svirke lijeričara uz ples i poskočicu. Ako se pitaju stari stanovnici Dubrovačkog primorja i okolice, svi bi u glas mogli potvrditi da se poskočica nazivala ‘kolom’, a tek se u posljednje vrijeme uvriježio naziv ‘linđo’.

Za ples i poskočicu najvažniji su kolovođa (vikač) i Linđo (llijeričar) koji svira na lijerici (gudačkom glazbalu) i punim stopalom desne noge snažno udara u ritmu svoje svirke dajući takt plesačima. Pleše se u parovima, oko lijeričara, izvodeći različite figure i mijenjajući ih na zapovijed kolovođe. Kolovođa nerijetko za vrijeme plesa uzvikuje humoristične, zabavne i dvosmislene zapovijedi bodreći plesače da budu što kreativniji u izboru improviziranih figura.

” I otvori glumče, i upadaj momče. I podigni gundilo, ono te udrilo. Imaš i komu, rodu svomu. I poslušaj linđa, kako ti svira. Srce ti dira, ne daj joj mira. Djevojku za ruku, rumenu jabuku. I daj jom vjetra, odmah smjesta. Izvijom kosti, Bog ćeti prosti. I po tri puta, bijela skuta. Na okolo glumca, i mati je rodila, za kola goila. Kažijom gaće, rekla je daće, ma ne znam kad će, slagat će more. Danu more, ko more. Ko ne more, fora napolje brate. I dosta je loma, nije cura goma. Zagrli je odma, vodi je doma. Zagrli poljubi, rani obilježi. Vozi nosi, lijera te nosi.” Dio primorskog linđa

Folklorni ansambl Linđo

1964. godine osnovan je Folklorni ansambl Linđo, koji se s radom započeo 1965. godine, te od tada oduševljava publiku u Dubrovniku i ostalim zemljama na svojim turnejama. Mlade Dubrovkinje i Dubrovčani plešu i pjevaju u originalnim živopisnim nošnjama pokazujući svo tradicijsko i kultuno bogatstvo kraja te hrvatskog folklora. Folklorni ansambl nastavlja tradiciju ovog kola uz lijericu koji se plesao po selima, svadbama i posebice na Festi sv. Vlaha, na kojoj se i danas obilježava.

Izvrsni plesači dubrovačkog primorja pokazat će vam svoje vještine, stoga rezervirajte svoj odmor u Dubrovniku i zabavite se uz jedinstvenu ponudu koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Već danas provjerite poudu hotela Dubrovačka Rivijera i rezervirajte smještaj u jednom od novih i obnovljenih hotela koji vam stoje na raspolaganju.

Leave a Reply