Knežev Dvor

Knežev dvor je palača u Dubrovniku, nekadašnje sjedište vlade i stan kneza, najviše političke funkcije u Dubrovačkoj Republici. Ova originalno gotička palača, bila je obnavljana tijekom vremena zbog stradavanja u ekspolzijama baruta i velikom potresu u Dubrovniku 1667., pa su tako primjetni renesansni i barokni motivi nastali za vrijeme rekonstrukcija.

Palača je imala dvoranu za Malo vijeće, Vijeće umoljenih, stan za kneza, sudnicu, ured, bilježništvo, zatvore, oružanu i skladište.

Iz Kneževa dvora ulazilo se u palaču Velikog vijeća, a nad očuvanim ulaznim vratima čitamo natpis: OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE (Zaboravite privatne, bavite se državnim poslovima).

Danas je zgrada Kneževog dvora u Dubrovniku, povijesni muzej a prostor dvora namješten je stilskim namještajem iz razdoblja Dubrovačke republike.

Atrij Kneževa dvora mjesto je na kojem se zbog ljepote i izvanredne akustike ljeti održavaju brojni koncerti, neki od najpoznatijih su Dubrovačke ljetne igre i festival Julian Rachlin i prijatelji.

Leave a Reply