dubrovnik

Savršeno mjesto za idiličan mediteranski odmor

Dubrovnik je tijekom ljetnih mjeseci s pravom jedan od najposjećenijih gradova na našoj obali, a osim samog starog grada turistima je zanimljiva i cijela Dubrovačka rivijera koja krije prave dragulje u obliku malih priobalnih mjesta sa prekrasnim plažama, kristalno čistim morem, ljekovitom mediteranskom vegetacijom te gostoljubivim lokalnim stanovništvom.

Zbog ovog ni ne čudi što su takva mjesta omiljena destinacija za godišnji odmor, a jedno od najprivlačnijih zasigurno je bajkovito naselje Mlini smješteno samo desetak kilometara južnije od centra Dubrovnika, na obali mora s bogatom tradicijom i povijesno-kulturnom baštinom iz antičkih vremena.

Ladanjski mir i bogata trpeza

Ovo mjesto osvaja svojim šljunčanim plažama, obiljem sunca i bujnom vegetacijom koja je sačuvana i njegovana tijekom povijesti, a mlinske vrtove znala je cijeniti i dubrovačka gospoda koja je, vozeći se kočijama, dolazila po redovitu dozu ladanjskog mira i bogate trpeze.

Savršeni klimatski uvjeti pogodovali su nastanku mediteranskih vrtova s autohtonim biljem i raslinjem čime se stvorio jedinstven ekosustav, a bogatstva ne manjka ni u gastronomskoj ponudi te specijalitetima koji se i dan danas pripremaju prema tradicionalnim recepturama.

Mali gradski trg sa stoljetnim platanama i opojnim mirisima bujne mediteranske vegetacije pružaju ugođaj koji vas tjera da zaboravite na svakodnevne probleme i konačno se opustite uz panoramski pogled na more i jedan od najljepših zalazaka sunca kojem ćete ikada svjedočiti.

Spomenici i legende

Cijelo naselje, nekoć veoma bogato poprište antičke kulture, prepuno je starih spomenika iz doba kada je ovo mjesto bilo naširoko poznato po mlinovima koje je nekada pokretala rječica Zavrelja, koja i danas teče kroz mjesto i daje velik broj izvora pitke vode. Upravo zbog obilja izvorske vode Mlini su u vrijeme ljetnih suša opskrbljivali grad Dubrovnik pitkom vodom, a potok i dalje žubori ispred lokalnog hotela.

Osim vrtovima i spomenicima Mlini su bogati i legendama, a najpoznatija od njih veže se uz Sv. Hilariona koji je, prema legendi, savladao i spalio zmaja na plaži Mlini spasivši Epidaurum, odnosno Cavtat, od potresa, zla i barbarskih najezda i razaranja. Njemu u čast, stanovnici Mlina prigrlili su ga kao svog zaštitnika te njemu u čast podigli crkvicu sv. Ilara, a koja se spominje u dubrovačkom Statutu iz 1272. godine. Ova stara crkva s grobljem “koja se spominje od pamtivijeka, starija je nego dokumenti o njoj. Stare je domaće kronike spominju 1164. godine”. Tijekom stoljeća rušena je i stalno obnavljana, a na svom mjestu stoji i danas.

Nezaboravan odmor u novouređenim hotelima

Ova oaza dubrovačke rivijere omiljena je među turistima koji jedva čekaju početak nove sezone kako bi se mogli opustiti od svakodnevnih obaveza u novouređenim obližnjim hotelima i vilama koje objedinjuju tradiciju i moderni dizajn, a koje su u potpunosti opremljene da svojim gostima pruže nezaboravan odmor uz pregršt aktivnosti koje će zadovoljiti i najizbirljivijeg gosta.

Rezervirajte svoj smještaj u Mlinima već danas i prepustite se čarima mediteranskog hedonizma.

Leave a Reply